http://www.riverdrugs.com/ http://www.lifeofpis.com/ http://www.buyambien.net/ http://www.buyingklonopin.net/ http://www.bestbuylasix.com/

Zon

Zon   De zon is de ster die het dichtst bij de aarde staat. Nou ja dichtbij, altijd nog ongeveer 150 miljoen kilometer. Het licht van de zon reist met een snelheid van 300.000 kilometer naar de aarde en is dan ongeveer 7 minuten onderweg voordat wij het zien. Stel je eens voor dat je een lichtknop hebt en je kunt de zon 'uit' doen, dan zie je pas na 7 minuten dat de zon inderdaad uit gaat, krankzinnig toch! En natuurlijk duurt het dan weer 7 minuten voordat hij weer aangaat. De dichtstbijzijnde ster na de Zon is Proxima Centauri, het licht van deze ster is al bijna 5 jaar onderweg, en dat nog steeds met die enorme snelheid van 300.000 km per seconde!De zon heeft een diameter van 1.392.684 km. De Aarde past er 109 maal naast elkaar in. De zon is dan ook het grootste hemellichaam in het zonnestelsel. Wil je de hele zon volproppen met bollen zo groot als de aarde, dan passen er meer dan een miljoen in.
     
zonnevlam  

Waarom geeft de zon licht en warmte?
De zon bestaat niet zoals de aarde uit rotsen en zand maar uit gassen zoals waterstof en helium. Op de zon kun je dus, vanwege deze gassen ook niet rondlopen, je zou er (buiten dat het er veel te heet is) in weg zakken. Binnen in het centrum van de zon is het heel erg heet, wel vijftien miljoen graden. Omdat het er zo heet is krijg je ook een enorme druk in het binnenste van de zon. Daardoor ontstaan Iets wat wetenschappers kernfusie noemen. Allerlei atomen worden op elkaar gedrukt en zo ontstaan er weer andere atomen. Hier komt heel veel energie bij vrij. Dit kunnen we aan het oppervalk zien in de vorm van licht en warmte.

     
zonnevlekken   Op het plaatje hiernaast zie zonnevlekken. Dit zijn koude plekken op de zon en ze zijn net zo groot als de aarde. Koud is een raar begrip, omdat het er altijd nog 5000 graden heet is. De atmosfeer van de Zon lijkt op een pannetje water dat kookt, je ziet het borrelen! In het centrum van de Zon is het maar liefst 15 miljoen graden heet! Een vierkante centimeter van het oppervlak van de zon geeft net zoveel warmte als 60 lampen van 100 watt, oftewel 6000 watt.
     
regenboog   De zon is natuurlijk onmisbaar voor al het leven op aarde, zonder de zon was er geen leven op aarde mogelijk. De zon zorgt ervoor dat we kunnen genieten van de zomer, dat de planten en dieren groeien en dat we soms kunnen genieten van een regenboog. Probeer zelf maar eens om een regenboog te maken. Spuit met een tuinslang of plantenspuit van de zon af (je staat dus met je rug naar de zon), je ziet nu een regenboog. Het licht van de zon breekt in het water, en je ziet de echte kleur van het zonlicht.
     
   
Gegevens  
Diameter 1.392 miljoen kilometer
Oppervlakte temperatuur 5507 graden Celsius
Rotatietijd 25,3 dagen