Aarde

De Aarde is de enigste planeet in het Zonnestelsel waarop leven is. Dat leven zijn we natuurlijk zelf, de mens. De mens loopt al miljoenen jaren op de Aarde rond. Natuurlijk zagen we er vroeger anders uit, maar dat weet je zelf ook wel! De Aarde is een planeet waar we zuinig op moeten zijn, we noemen haar niet voor niets “moeder Aarde”. De Aarde de derde planeet in het Zonnestelsel, gerekend vanaf de Zon, en is iets groter dan Venus, namelijk 12.756 kilometer in doorsnee. Daarmee is ze echter nog vele malen kleiner dan b.v. de planeet Jupiter,  daar past de Aarde 10 keer naast elkaar in! Ze draait in 23 uur, 56 minuten en 4 seconden om z’n as en in 365 dagen om de Zon.

De Aarde heeft één maan, die in een maand om de Aarde draait. Doordat de Maan aan de Aarde trekt, ontstaan eb en vloed, net zoals een grote magneet trekt de Maan het water omhoog.

In het midden van de Aarde ligt de aardkern, daar omheen de mantel en daarop de Aardkorst. Daarboven zit de atmosfeer, met al z’n verschillende lagen, met daarin o.a. de wolken,  zuurstof en de ozonlaag.

Tegenwoordig weten we dat de Aarde nagenoeg rond is. Vroeger dacht men daar anders over, toen dacht men dat je van de Aarde af kon vallen, want ze was zo plat als een pannenkoek! Dat is best wel raar, want je kunt met je eigen ogen zien dat de Aarde rond is. Kijk maar eens naar de horizon, dan zie je duidelijk een kromming, die bij de zee het beste te zien is.

Wist je dat de Aarde 1.3 miljoen keer in de Zon past!

 

Gegevens

  • Aantal manen 1
  • Diameter 12 756 km
  • Omtrek 40075 km
  • Gemiddelde temperatuur 13.85 graden Celsius

 

Print Friendly, PDF & Email