Astronaut worden

Astronaut worden. Een droom van vele kinderen. Maar wat moet je doen om astronaut te worden?

Eerst naar school!
Ten eerste goed je best doen op school. En dan maakt het niet uit op welke school je zit, je kunt later altijd nog doorleren op een andere school. Het kan een voordeel zijn wanneer je iets doet met wetenschap en techniek. Je moet een goede gezondheid hebben. Een bril of contactlenzen is geen probleem.

En dan?
Je kunt solliciteren bij de NASA of bij de ESA (Europese Ruimtevaart organisatie). Ben je één van de gelukkigen, dan krijg je een zware training. De Nederlanders Wubbo Ockels en André Kuipers, en de Belgen  Dirk Frimhout en Frank de Winne gingen je al voor. André Kuipers is trouwens arts.

Onze eigen astronaut André Kuipers ging twee keer de ruimte in.

Bij de training moet je o.a. oefeningen doen in het overleven. Stel je voor dat er problemen zijn met de raket, en je maakt een noodlanding in de bossen van Siberië, dan moet je je zelf namelijk kunnen redden. Je traint met de parachute, zwemmen in grote bassins, want dit lijkt een beetje op gewichtsloosheid. En je gaat met een vliegtuig omhoog, en dit vliegtuig maakt dan een duikvlucht, waardoor je 20 seconden lang zweeft. De totale training duurt enkele jaren, en dan pas ga je de ruimte in. De kans is dan wel groot dat je vaker mee mag.

Dus: goed je best doen op school, solliciteren en veel geluk hebben. En wie weet zien we jou over een flink aantal jaren in de ruimte zweven.

Op deze pagina (wel in het Engels) kun je meer lezen over astronaut worden bij de NASA. Dit is de Amerikaanse ruimtevaart organisatie.

Print Friendly, PDF & Email