Astronaut worden

Astronaut worden. Een droom van vele kinderen. Je moet erg veel geluk hebben, want het is niet weggelegd voor velen. Maar wat moet je in elk geval doen om astronaut te worden?

André Kuipers

Eerst naar school!
Ten eerste goed je best doen op school. En dan maakt het niet uit op welke school je zit, je kunt later altijd nog doorleren op een andere school. Het kan een voordeel zijn wanneer je iets doet met wetenschap en techniek. Je moet een goede gezondheid hebben. Een bril of contactlenzen is geen probleem.

En dan?
Je kunt solliciteren bij de NASA of bij de ESA (Europese Ruimtevaart organisatie). Ben je één van de gelukkigen, dan krijg je een zware training. De Nederlanders Wubbo Ockels en André Kuipers, en de Belgen Dirk Frimhout en Frank de Winne gingen je al voor. André Kuipers is trouwens arts.

Bij de training moet je o.a. oefeningen doen in het overleven. Stel je voor dat er problemen zijn met de raket, en je maakt een noodlanding in de bossen van Siberië, dan moet je je zelf namelijk kunnen redden. Je traint met de parachute, zwemmen in grote bassins, want dit lijkt een beetje op gewichtsloosheid. En je gaat met een vliegtuig omhoog, en dit vliegtuig maakt dan een duikvlucht, waardoor je twintig seconden lang zweeft. De totale training duurt enkele jaren, en dan pas ga je de ruimte in. Als het je eenmaal lukt, is de kans groot dat je vaker mee mag!

Dus: goed je best doen op school en solliciteren. En dan veel geluk hebben! Op deze pagina (wel in het Engels) kun je meer lezen over astronaut worden bij de NASA. Dit is de Amerikaanse ruimtevaart organisatie.

Alyssa Carson

Alyssa Carson
Een geweldig voorbeeld is Alyssa Carson. Alyssa besloot voor het eerst op driejarige leeftijd dat ze naar Mars wilde reizen toen ze werd geïnspireerd door het Nickelodeon-geanimeerde tv-programma The Backyardigans.

Ze ging voor het eerst naar het door de NASA georganiseerde Space Camp in 2008. Ze ging ook naar andere Space Camps in Laval, Quebec en in Izmir, Turkije, waardoor ze de eerste persoon was die alle drie NASA-ruimtekampen bezocht. In 2013 bezocht ze alle veertien NASA-bezoekerscentra in de Verenigde Staten, waardoor ze de eerste persoon was die het NASA-paspoortprogramma voltooide.

In oktober 2016 was Alyssa de jongste persoon die werd aangenomen en afstudeerde aan de Advanced Possum Academy, waardoor ze officieel gecertificeerd werd om naar de ruimte te gaan en een astronaut stagiair te zijn. Ze is ook de jongste sollicitant die wordt toegelaten tot de International Space University. We zien haar zeker in de toekomst terug in de ruimte.

Je kunt haar vinden op https://nasablueberry.com/

Lees meer over astronauten op Wikipedia.

 

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven
× Hoe kan ik je helpen?