Het waren de Chinezen die lang geleden het buskruit uitvonden, en daardoor een soort pijlen konden afvuren op de vijand. Dit waren eigenlijk de voorlopers van de huidige raketten. Dankzij de Chinezen ontstonden dus een soort vuurpijlen, en later dan weer de kleinere raketten en kanonnen.
Hoe werkt een raket?
Als je een ballon opblaast en je laat hem los dan gaat hij vooruit. Zo werkt eigenlijk elke raket. Door brandstof te verbranden, komen er aan de onderkant gassen uit die de raket omhoog duwen. Een waterraket werkt volgens het zelfde principe. Zo’n waterraket kun je zelf bouwen.
Jules Verne
Het was Jules Verne die in 1865 een boek schreef over een reis naar de Maan. Iedereen moest om hem lachen, want men dacht dat het onmogelijk was om naar de Maan te reizen.

De V2 raket
In de Tweede Wereldoorlog maakten de Duitsers gebruik van de V2 raket om onder andere Engeland mee te bombarderen. Deze V2 lijkt al erg veel op een echte raket.

Laika en Ham
De eerste levende wezens die de ruimte ingingen waren dieren zoals de hond Laika en de aap Ham in het jaar 1961. Dit was natuurlijk bedoeld om allerlei testen uit te voeren, en om te kijken of het wel veilig was om mensen de ruimte in te sturen.

De Spoetnik
Pas op 4 oktober 1957 ging de eerste raket op weg naar de ruimte, met aan boord de Spoetnik. Dit was een kleine bol van 58 cm, met een radio aan boord, die radiosignalen naar de aarde stuurde. Het ruimtetijdperk was geboren.

In het filmpje kun je het geluid horen wat de Spoetnik uitzond.
Joeri Gagarin
En toen op 12 april 1961 de Rus Joeri Gagarin als eerste mens in de ruimte rond de aarde vloog, stond de wereld op z’n kop, zelfs in Amerika, waar ze met jaloezie naar de hemel keken.

En toen de ruimte en de Maan!
Na de Russen ging de Amerikaan Allan Sheppard op 5 mei 1961 met z’n raket de ruimte in. Hij ging maar een stukje buiten de dampkring en kwam meteen weer terug. De eerste Amerikaan die om de aarde vloog was John Glenn op 20 februari 1962 in z’n Atlas raket. Op 21 juli 1969 zette Neil Armstrong als eerste z’n voet op de Maan.

Meer informatie over de geschiedenis van de ruimtevaart vind je op Wikipedia.