Het noorden vinden

Het oudste hulpmiddel voor de mens om de weg te vinden is de Zon. Dat blijkt wel uit het woord “oriënteren”, want “oriënt” betekent “richting van de opgaande Zon”. De Zon komt globaal gezien op in het oosten en gaat onder in het westen. Toch klopt dit niet helemaal, in de loop van het jaar verplaatst de Zon zich namelijk iets. Dus zal de Zon niet altijd precies opkomen in het oosten en ondergaan in het westen. Maar nu wil je weten waar b.v. het oosten is, maar er is een probleem, want je hebt geen kompas, hoe doe je dat? Dat kan met een horloge, maar ook met behulp van de Poolster.

Het noorden vinden d.m.v. de Poolster
’s Nachts is de Poolster een betrouwbare aanwijzer van het Noorden. Als je de Poolster weet te vinden, dan weet je ook waar het noorden, oosten, zuiden en westen is. De Poolster is de voorste ster van het “pannetje” van de Kleine Beer. De Kleine Beer kun je vinden door vanaf de buitenste sterren van het pannetje van de Grote Beer een lijn te trekken. Verleng deze lijn vijf keer en je komt bij de Poolster uit. Zo kun je dus de Poolster vinden en dus ook het Noorden. Gebruik desnoods een sterrenkaart om de Grote Beer te vinden.

Vanuit het bakje van de Groter Beer trek je een lijn 5 keer door. Je komt dan uit bij de Poolster.

Het noorden vinden d.m.v.een horloge
Een horloge wordt met de kleine wijzer op de Zon gericht. Het zuiden ligt dan in het midden tussen de kleine wijzer en het getal 12, en wel ’s morgens aan de kant van de ochtend uren en ’s middags op de andere helft van de wijzerplaat. De grote wijzer doet niet mee! Je moet de hoek tussen de kleine wijzer en de 12 halveren. Het lijkt moeilijk, maar met de hulp van je ouders of leerkracht moet het lukken.

Natuurlijk zijn er tegenwoordig ook fraaie apps voor op je telefoon waarmee je het noorden kunt vinden.

 

 

Print Friendly, PDF & Email