Het ontstaan van het heelal

Men denkt dat het heelal ongeveer 16 miljard jaar geleden is ontstaan uit een enorme explosie. Deze explosie noemen we ook wel de Grote Knal, of de Big Bang. Voor de Big Bang zat al het materiaal en alle energie in één klein gebiedje (een punt). Door deze explosie werd al het materiaal de ruimte ingeslingerd. Dit kunnen we nu nog steeds zien, doordat alle objecten zich van elkaar af bewegen.

Pak maar eens een ballon, en zet daar een aantal stippen op met een stift. Blaas de ballon op, en je ziet dat de stippen zich allemaal van elkaar af bewegen. Dit lijkt een beetje op de Big Bang. We kunnen ons dus ook heel erg moeilijk voorstellen hoe de Big Bang eruit heeft gezien.

Nu vele miljarden later ziet het heelal er uit als op het plaatje hieronder. Je ziet op het plaatje vele sterrenstelsels (net als onze eigen Melkweg). Elk sterrenstelsel bestaat uit miljarden sterren, met vele planeten. Dit veld met sterrenstelsels noemen we het “Hubble Deep Field”. Dit is een stukje van de sterrenhemel in het sterrenbeeld Grote Beer. Op de opname zien we heel erg veel sterrenstelsels. Elk stipje, hoe klein ook, is een sterrenstelsel met 100.000, 200.000 of soms 300.000 sterren of nog meer.

Hubble Deep Field

Maar wat was er dan voor de Big Bang?
Volgens vele wetenschappers niets! Er was geen tijd en geen ruimte.   Alles ontstond tijdens de Big Bang.

Er zijn ook wetenschappers die denken dat het heelal er altijd is geweest. Er is dus geen begin en geen eind. En wat we zeker niet mogen vergeten is de schepping. Volgens de bijbel schiep God hemel en Aarde, dus het hele universum. Elk volk op Aarde heeft z’n eigen goden, en dus ook zijn eigen schepping verhaal.

Print Friendly, PDF & Email