Hoe werkt een telescoop

De Italiaan Galileo Galilei (1564 – 1642) was de eerste die met een sterrenkijker (telescoop) de hemel bestudeerde. Hij zag de kraters op de Maan en ontdekte de manen bij Jupiter. Het was natuurlijk een simpel kijkertje. Een koker met aan het eind een soort brillenglas. De telescoop zelf werd uitgevonden in in Middelburg in 1609 door ofwel Sacharias Jansen of Hans Lipperhey. We weten dit niet helemaal zeker.

Wil je zelf en telescoop aanschaffen, dan kun je kiezen uit meerdere modellen. Ik stel er twee aan je voor de lenzentelescoop en de spiegeltelescoop.

De lenzentelescoop
De lenzentelescoop ken je vast wel. Hieronder zie je hoe het werkt. Er zit een lens in (het objectief). Die zie je vooraan zitten (de dikke zwarte streep). Het licht van b.v. de Maan komt voor in de buis en gaat door de lens naar het achterste dunne buisje. Hierin zit het oculair. Dit oculair kun je verwisselen, zo kun je de vergroting aanpassen. De vergroting is o.a. afhankelijk van de diameter van het objectief en het oculair. Laat je niet verleiden door advertenties die aangeven dat er wel vergrotingen van 800 x mogelijk zijn, want vooral bij kleine telescopen is dit onzin.

Wil je een lenzentelescoop aanschaffen begin dan bij één met een objectief van 60 mm, liever nog iets groter. Laat je niet afschrikken door internetsites die je vertellen dat je bepaalde telescopen vooral niet moet kopen. Wat dat betreft is het net een auto, betaal je minder dan krijg je ook een mindere kwaliteit.

De spiegeltelescoop
De spiegelkijker werk iets anders. Er zit geen lens in maar een holle spiegel. Het licht valt op de spiegel, wordt teruggekaatst en valt op een klein vlak spiegeltje voor in de telescoop, om dan met een bochtje in het oculair te komen waar je het beeld kunt zien. Spiegeltelescopen worden veel gemaakt, omdat ze makkelijk te bouwen zijn. Vooral de grote telescopen zijn meestal spiegeltelescopen. Een 11 cm spiegeltelescoop is een goed instrument om mee te beginnen.

Lenzentelescoop

Spiegeltelescoop

Wanneer kies je nou voor welke telescoop? Met een lenzenkijker kun je sterkt vergroten. Deze zijn vooral geschikt voor Maan en planeten. Een spiegeltelescoop is een echte “lichtvanger”. Deze is vooral geschikt voor verre objecten als nevels en sterrenstelsels. Maar ook de Maan en de planeten kun je ermee bekijken.

Print Friendly, PDF & Email