Jupiter

Jupiter de reus van het Zonnestelsel, want zo kun je hem wel noemen. Hij is niet groot, maar heel erg groot. Alle 8 andere planeten van het zonnestelsel passen in deze planeet. We noemen hem Jupiter omdat de oude Grieken hem vernoemden naar Oppergod Zeus, de God van de hemel, het weer, het daglicht en de donder en bliksem. Op Venus na is hij de helderste planeet aan de hemel, dat wil niet zeggen dat hij net zo dichtbij staat, integendeel. De afstand van Jupiter tot de Zon is al 815 miljoen kilometer. Meer dan 5 keer de afstand Aarde Zon!

De grote rode vlek
Wat opvalt aan Jupiter is z’n Grote Rode Vlek (op de foto hierboven zie je de vlek duidelijk bijna in het midden). Jupiter zit vol met dit soort vlekken. De vlekken zijn enorme stormen met windsnelheden tot wel 700 kilomtere per uur! Jupiter heeft een atmosfeer heeft die bestaat uit allerlei gassen zoals methaan en waterstof. Doordat het verschrikkelijk waait op de planeet, ontstaan er wervelingen en stormen, deze wervelingen zijn goed te zien op de foto’s.

De vier grote manen
Zelfs met een kleine telescoop is de Grote Rode Vlek al te zien. Met een verrekijker kun je al vier van z’n maantje zien: Io, Ganymedes, Gallisto en Europa. De eerste die deze manen met een telescoop zag was de Italiaan Gallileo Gallilei in het jaar 1610.

 

Inslag komeet Schoemaker-Levy 9
Deze rode sliert is een rij brokstukken van de komeet Schoemaker-Levy 9, die in juli 1996 op de planeet storten. Om je een indruk te geven van de enorme explosies op de planeet: de zwarte vlekken die je ziet zijn de inslagen van de brokstukken, sommigen net zo groot als de hele Aarde. Zou dit op de Aarde gebeuren dan zou er een enorme ramp plaatsvinden met een kans dat de mensheid nadien niet meer bestaat.

Je ziet het, Jupiter is een hele boeiende planeet, waar zelfs al met een kleine telescoop van alles op te zien is. En wat dacht je van het volgende: ook Jupiter heeft een ringenstelsel. Weliswaar niet zo groot als de ringen van Saturnus, en ook niet te zien vanaf de Aarde, maar ze zijn er wel.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email