Lichtvervuiling

Is het je wel eens opgevallen, dat je in de stad minder sterren ziet dan op het platteland? Of dat je meer sterren ziet in Zuid Frankrijk dan in Amsterdam? Vast wel! Maar weet je ook hoe dat komt? Zie je op het platteland meer sterren? Ja dus. Door allerlei lichtbronnen van auto’s, huizen, voetbalvelden, en ga zo maar door, is er zo veel licht dat de sterrenhemel niet goed meer te zien is. Daarom zie je in de stad ook minder sterren dan op het platteland, omdat daar meer licht is.

In Nederland en België is heel erg veel lichtvervuiling.

 

Vooral in Nederland is het erg moeilijk om nog een goede donkere plek te vinden waar je de sterrenhemel nog goed kunt zien. Vooral in de randstad (Amsterdam b.v.) is het zelfs ‘s nachts heel erg licht. Dit komt daar ook door alle kassen  met hun enorme verlichting. Kunnen we daar niets aan doen? Ja en nee. Sommige dingen zijn nu eenmaal nodig, zoals straat verlichting. Doe eens het volgende: loop als het donker is, eens een rondje in jou buurt.Wat valt je dan op? Overal floepen automatisch de buiten lampen aan: niet nodig! Overal zie je tuinverlichting die ook naar boven schijnt: niet nodig! Overal zie je huizen en gebouwen in het volle licht: niet nodig! En zo kunnen we nog even door gaan.

Met en zonder lichtvervuiling.


Ook de dieren hebben last van al dat licht. Vogels die bijvoorbeeld in de winter naar warmere landen gaan, weten niet wanneer het nacht of dag is als ze bijvoorbeeld boven de grote kassen vliegen. Je moet maar en nachtdier zijn, dat vlakbij zo’n grote kas woont. Wanneer is het dag en wanneer is het nacht!

Wat kun je er zelf aan doen?

1. Zorg ervoor dat licht thuis en in de tuin alleen aan gaat wanneer dat nodig is.

2. Zorg voor lampen die alleen naar beneden schijnen en niet naar boven.

3. Zorg voor niet te felle lampen.

Er is online een interactieve kaart te vinden waarop je precies kunt zien hoeveel lichtvervuiling er is:
https://www.lightpollutionmap.info

In Nederland en België houden verschillende instanties zich bezig met het probleem lichtvervuiling. O.a. platformlichthinder: www.platformlichthinder.nl

 

 

Print Friendly, PDF & Email