Lichtvervuiling

Bezoek ook: www.stoplichtvervuiling.nl

Is het je wel eens opgevallen dat je in de stad minder sterren ziet dan op het platteland? Of dat je meer sterren ziet in Zuid Frankrijk dan in Amsterdam? Vast wel! Maar weet je ook hoe dat komt?
Zijn er op het platteland meer sterren of is er iets anders aan de hand?

Door allerlei lichtbronnen van auto’s, huizen, voetbalvelden, en ga zo maar door, is er zo veel licht dat de sterrenhemel niet goed meer te zien is. Daarom zie je in de stad ook minder sterren dan op het platteland, omdat daar meer licht is. Dit noemen we lichtvervuiling.

 

Links met en rechts zonder lichtvervuiling.

 

Vooral in Nederland is het erg moeilijk om nog een donkere plek te vinden waar je de sterrenhemel nog goed kunt zien. Vooral in de randstad (Amsterdam b.v.) is het zelfs ’s nachts heel erg licht. Dit komt daar ook door alle kassen met hun enorme verlichting. Kunnen we daar niets aan doen? Ja en nee. Sommige dingen zijn nu eenmaal nodig, zoals straat verlichting. Doe eens het volgende: loop als het donker is, eens een rondje in jou buurt.Wat valt je dan op? Overal floepen automatisch de buiten lampen aan: niet nodig! Overal zie je tuinverlichting die ook naar boven schijnt: niet nodig! Overal zie je huizen en gebouwen in het volle licht: niet nodig! En zo kunnen we nog ver door gaan.

 

In Nederland en België is heel erg veel lichtvervuiling.

 

Ook de dieren hebben last van al dat licht. Vogels die bijvoorbeeld in de winter naar warmere landen gaan, weten niet wanneer het nacht of dag is als ze bijvoorbeeld boven de grote kassen vliegen. Je moet maar en nachtdier zijn, dat vlakbij zo’n grote kas woont. Wanneer is het dag en wanneer is het nacht?

Laten we er dus wat aan doen, zodat we ook in de toekomst kunnen genieten van een prachtige sterrenhemel. Daarom staan sterrenwachten dus altijd in donkere gebieden. Omdat daar geen lichtvervuiling is!

Er is een special website waar je precies kunt zien waar het nog donker is. www.lightpollutionmap.info

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven
× Hoe kan ik je helpen?