Live satellieten zien

Soms zie je als het donker is een lichtje met een constante snelheid langs de hemel bewegen, na een paar minuten verdwijnt het. Je hebt een satelliet gezien. Satellieten draaien in een baan om de Aarde. Sommigen draaien hun rondjes redelijk dichtbij zoals het ISS (International Space Station), maar sommigen staan heel erg ver weg. Geostationaire satellieten staan op een afstand van zo’n 36.000 km en zijn met het blote oog niet zichtbaar.

Waarom kun je satellieten zien?
Je ziet ze als de Zon laag onder de horizon staat, dit is vooral rond de zomerperiode het geval. Het zonlicht valt dan op de antennes en zonnepanelen van zo’n satelliet, het weerkaatste licht zien we dan. Je ziet de satelliet langs de hemel bewegen. Na een paar minuten verdwijnt de satelliet weer omdat hij terecht is gekomen in de schaduw van de Aarde en geen zonlicht meer kan reflecteren.

De helderste satelliet is het ISS dat op circa 340 km afstand van het aardoppervlak om de Aarde draait. Het ISS is regelmatig boven Nederland te zien. Zo’n overgang kan enkele minuten duren. Een leuke tip is om live mee te kijken aan boord van het ISS. Dat kan via NASA TV. Soms zijn er op NASA TV live beelden vanuit het ISS te zien.

ISS aan de hemel. Deze foto is langer belicht zodat je de baan van het ISS op de foto ziet.

Erg spectaculair zijn de iridium satellieten. Deze kunnen in enkele seconden zo helder worden dat je er bijna van schrikt! Ze zijn dan helderder dan de helderste sterren en planeten aan de hemel. Ze verdwijnen ook heel erg snel weer. Een aanrader om die te zien dus.

Maar hoe weet je nou wanneer welke satelliet wanneer te zien is? Dat kan via het internet, maar er zijn ook apps voor op je telefoon of tablet. De voorspellingen zijn op een paar seconden na nauwkeurig. Je ziet wanneer de satelliet zichtbaar is, wanneer hij weer verdwijnt en welke satelliet het is. Meestal kun je ook een kaartje van de baan van de satelliet langs de hemel zien. Dit maakt het nog eenvoudiger.

Een aantal websites en apps geef ik je hier, maar er zijn er vast nog meer.

Website:
www.heavens-above.com

Apps (even opzoeken in je appstore):
Heavens Above
Sat Track
ISS Live

 

 

Print Friendly, PDF & Email