Maan

“De Maan, onze naaste buur”. Van alle hemellichamen staat de Maan het dichtst bij de Aarde. De Maan draait om de Aarde in ongeveer 27 dagen, daar komt ook ons woord “maand” vandaan. De afstand Aarde Maan is ongeveer 384000 kilometer. Ongeveer, want soms staat de Maan iets dichterbij, soms iet verder weg. Dit komt omdat de baan van de Aarde niet precies rond is maar ovaal. Dit is zo rond als een ei.

De Maan en de Aarde. De Aarde is een stuk groter.

 

Hoe de Maan is ontstaan weten we niet precies. Het kan zijn dat er om de Aarde nog allerlei kleine brokken zweefden die gingen samen klonteren. Maar het kan ook zijn dat de Maan een stuk van de Aarde was, dat tijdens een botsing met een ander hemellichaam van de Aarde losschoot. De Maan bestaat net zoals de Aarde uit allerlei stoffen zoals zand en steen. Hij is niet zo groot, maar 3475 kilometer in diameter.

De donkere vlekken noemen we Mare (zeeën). Tegenwoordig weten we dat dit woestijnen zijn.

 

Je kunt met een verrekijker goed naar de Maan kijken, probeer dat maar eens.  Wat je dan ziet zijn de zeeën en kraters op de Maan. Deze zeeën zijn natuurlijk geen echte zeeën, maar enorme woestijnen die bestaan uit zand en lava. De kraters zijn ontstaan doordat er vroeger (en soms nu ook nog)  enorme stenen op de Maan vielen. En die maakten enorme kraters van soms wel 100 km in doorsnee.

Kraters op de Maan.

 

Mensen op de Maan
De eerste mens die voet op de Maan zette was in 1969 de Amerikaan Neil Armstrong. Nadien zijn er meerdere personen op de Maan geweest.  We denken dan ook dat in de toekomst de Maan voor ons een nieuw thuis zal worden. We zullen er huizen gaan bouwen onder glas, zodat we er kunnen wonen en werken.  En het grote voordeel van de Maan is dat hij geen dampkring heeft, je kunt dus de sterrenhemel prachtig zien! Maar dat heeft ook een nadeel, je hebt altijd een ruimtepak met zuurstof nodig. Dit pak beschermt je ook tegen de kou en hitte op de Maan, want overdag kan het over de 100 graden Celsius worden en ‘s nachts kan het wel 120 graden vriezen.

Neil Armstrong de eerste mens op de Maan.

 

Schijngestalten
Het is je vast wel eens opgevallen dat de Maan er de ene keer anders uit ziet dan de andere keer. Hoe dat komt? Dat komt omdat de Zon er steeds op een andere manier tegen aanschijnt. En wij op de Aarde steeds anders naar de Maan kijken. Probeer het volgende eens. Pak een voetbal en een zaklantaarn. De voetbal is de Maan, de zaklantaarn de Zon, en jij bent de Aarde. Ga met iemand in een donkere kamer staan, en laat diegene met de zaklantaarn op de voetbal schijnen.Loop nu zelf om de Maan heen, en je ziet waarom de maan verschillende schijngestalten heeft. Dit is ook een leuk proefje om een keer op school te doen.

De schijngestalten van de Maan.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email