Mars

Mars noemen we ook wel de “rode planeet”. Deze naam kreeg hij omdat de planeet aan de hemel te zien is als een helder rood-oranje ster. Natuurlijk is het geen ster, maar een planeet. De rode kleur die Mars heeft komt doordat er ijzer op Mars te vinden is. Doordat er vroeger volop water op de planeer stroomde is dit ijzer gaan roesten en krijg je de rode kleur.

Mars is een planeet met een bijzondere geschiedenis, want wie kent niet het gerucht dat er op Mars enge groene mannetjes wonen. Deze Marsmannetjes zijn ontstaan rond 1896, toen de beroemde astronoom Percival Lowel dacht dat hij met z’n telescoop kanalen op Mars zag. En waar kanalen zijn, daar wonen mensen, want die kanalen komen er niet zomaar! Toen ook nog in de jaren 30 van de vorige eeuw een verhaal op de radio kwam over de landing van Marsmannetjes op de Aarde, dacht natuurlijk iedereen dat er leven op de rode planeet was.

Dat van die kanalen was trouwens zo raar nog niet.  Kijk maar eens goed naar de foto van Mars en de Aarde hieronder. Je ziet toch duidelijk enkele geulen lopen. Men denkt dan ook dat in deze geulen lang geleden water stroomde. En als er water op Mars was, was er misschien ook wel leven.

Reull Vallis waar ooit water stroomde.

 

De laatste tientallen jaren landen er regelmatig ruimtesondes op Mars al dan niet in de vorm van een robotwagen. Een mooi overzicht kun je hier vinden.

Een aantal Mars rovers. De kleinste is de Sojourner. De linkse is de Mars Exploration Rover en de grote de Curiosity. De laatste twee rijden nog steeds op Mars rond.

 

Mars is 2 keer kleiner dan de Aarde, namelijk 66.794 km in doorsnede. Mars heeft wel een dampkring, maar die is heel erg dun. Overdag stijgt de temperatuur tot soms wel 20 graden boven nul, maar ‘s nachts kan het er wel 150 graden vriezen. Erg koud dus! Mars heeft net zoals de Aarde ook 2 poolkappen, deze bestaan uit waterijs en kooldioxide. Dit water kunnen we misschien ooit gebruiken wanneer we mensen naar Mars sturen,  want die hebben water nodig.

Op Mars heb je enorme vulkanen zoals de Olymphus Mons. Deze vulkaan is maar liefst 25 kilometer hoog. Hoger dan welke berg dan ook op Aarde.  Er draaien 2 manen om de planeet, Phobos en Deimos (Schrik en Vrees). Je kunt ze trouwens amper manen noemen, eigenlijk zijn het enorme rotsblokken van respectievelijk 27 en 15 kilometer in doorsnede.

Olymphus Mons

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email