Mercurius staat het dichtst bij de Zon van alle planeten, namelijk op een afstand van 57 miljoen kilometer. Hij is 3 keer kleiner dan de Aarde (4878 km). Mercurius draait in 58 dagen om z’n as en in 88 dagen om de Zon. Omdat de planeet zo dicht bij de Zon staat kan het er erg heet worden, wel 430 graden boven nul. ’s Nachts daalt de temperatuur tot 180 graden onder nul.
De binnenkant van Mercurius bestaat uit een ijzeren kern van 1800 km dik. Het oppervlak uit enorme gleuven, kraters en vlakten. Deze vlakten zijn waarschijnlijk gesmolten lava uit de tijd dat de planeet nog erg actief was. Hij lijkt een beetje op onze eigen Maan, want ook die is grijs van kleur en zit vol met kraters.
Deze kraters zijn ontstaan doordat er vroeger (nu soms ook nog) enorme brokken steen op Mercurius vielen en dus gaten maakten. Deze gaten zijn soms wel 100 kilometer groot, stel je eens voor dat zo’n steen op Nederland valt, ik zou dan maar maken dat ik weg kwam!
De planeet heeft een dunne atmosfeer. Door de ijle atmosfeer is de hemel zowel ’s nachts als overdag zwart. Omdat Mercurius drie keer zo dicht bij de zon staat als de Aarde zie je de Zon ongeveer 2,5 maal zo groot aan de hemel.
Af en toe kun je vanaf de Aarde een bijzonder fenomeen zien, een Mercuriusovergang. Ongeveer 14 keer per eeuw komt het voor dat Mercurius tussen de Zon en de Aarde door gaat en dus vanaf de Aarde gezien precies voor de Zon langs gaat. Het piepkleine Mercurius schijfje is dan tegen de zonneschijf te zien is. De volgende Mercuriusovergang is op 11 november 2019.
Omdat de planeet dicht bij de Zon staat, is hij vanaf de Aarde moeilijk te zien. Zie je hem wel dan staat hij net voor zonsopgang of net na zonsondergang laag aan de hemel in de buurt van de Zon.
Gegevens Mercurius:
- Diameter: 4878 km
- Lengte van de dag: 58 dagen
- Afstand tot de Zon: 57.910.000
- Temperatuur: van van -180° Celsius tot +430° Celsius