Neptunus

Het gasreus Neptunus was de eerste planeet die niet rechtstreeks door een telescoop is ontdekt maar door  middel van wiskundige voorspellingen. Omdat er in de baan van Uranus afwijkingen voorkwamen dachten astronomen dat er misschien nog een planeet was die deze afwijkingen veroorzaakte. Een Franse wiskundige Urbain Joseph Le Verrier berekende de baan van Neptunus en zo konden astronomen op zoek gaan naar de planeet. Johann Gottfried Galle van de sterrenwacht in Berlijn ontdekte Neptunus op 1 januari 1864.

Johann Gottfried Halle. De ontdekker van Neptunus.

Vanaf de Aarde is de planeet niet met het blote oog te zien, zo ver staat hij van ons vandaan.

De atmosfeer van Neptunus strekt zich uit tot diep in de planeet, het is tenslotte een gasplaneet. De kern is wel vast. De blauwe kleur van Neptunus is het gevolg van methaan in de atmosfeer.

Ondanks zijn grote afstand tot de Zon komen er enorme stormen voor, die drie keer sterker zijn dan de stormen op Jupiter en negen keer sterker dan de Aarde. Ook op Neptunus, kunnen we net als op Jupiter, grote ovale vlekken zien. Dit zijn de stormen.

Neptunus gezien door de ruimtesonde Voyager.

Neptunus heeft 14 bekende manen, waarvan er zes werden ontdekt door de ruimtesonde Voyager 2. Zijn grootste maan Triton is extreem koud – de temperaturen op het oppervlak zijn ongeveer -235 graden Celsius. Ondanks deze diepvries bij Triton ontdekte Voyager 2 geisers die ijzig materiaal meer dan 8 kilometer de lucht in spugen.

Triton

De naam Neptunus komt van de Romeinse god van de zee.

Gegevens Uranus:

  • Diameter: 524.622 km
  • Lengte van de dag: 16 uur
  • Lengte van een jaar: 164 jaren
  • Aantal manen: 14
  • Afstand tot de Zon: 4,5 miljard km
  • Temperatuur: -235° Celsius

 

 

Print Friendly, PDF & Email