Poollicht

Als je ooit het poollicht hebt gezien, dan zul je dit niet snel vergeten. Het poollicht (of noorderlicht, of aurora borealis) begint vaak heel rustig als een zwakke gloed aan de horizon. Als je geluk hebt ontwikkelt zich dan een prachtig kleurenspel. Het poollicht is dan te zien van oost naar west aan de sterrenhemel, tot soms ver boven je. Noorderlicht is geregeld te zien vanuit het noorden van Scandinavië en Rusland, IJsland, Canada en Alaska. Helaas is het vanuit Nederland niet vaak te zien. Maar het is zeker mogelijk om het vanuit Nederland wel te zien. Met name in het begin van deze eeuw was er in Nederland een paar keer prachtig noorderlicht te zien. Sindsdien is het hier zeldzamer geworden door de lagere activiteit van de zon. We zien minder zonnevlekken. De verwachting is helaas dat dit zo blijft de komende decennia.
Poollicht op het nooordelijk halfrond heet trouwens noorderlicht, op het zuidelijk halfrond heet het zuiderlicht, maar het verschijnsel is precies hetzelfde.

De prachtige kleuren van het poollicht.

 

Hoe ontstaat het?
Kijken we naar de zon, dan weten we dat de zon af en toe erg actief is. Je ziet dan bijvoorbeeld meer zonnevlekken en er zijn dan ook meer zonnevlammen. Zonnevlammen schieten de ruimte in en lanceren een grote hoeveelheid geladen deltjes. Die schieten met een grote snelheid de ruimte in. Dit noemen we de zonnewind. Het kan dan zijn dat deze deeltjes de aarde tegenkomen en dan botsen ze op diens magnetisch veld. Als een geweldige waterdruppel omgeeft het magnetisch veld van de aarde onze planeet. Bij de noord- en zuidpool komen dan wat deeltjes de atmosfeer binnen. Door de botsing van de deeltjes en de dampkring wordt het poollicht zichtbaar. Een tl-buis gaat op dezelfde manier gloeien.

 

De Vis in Orion tijdens noorderlicht in Nederland op 6 april 2000. Deze foto is gemaakt door Ronald Gorter.

Reizen naar het noorderlicht
Vooral de laatste jaren is het erg populair om een keer naar het noorden te reizen om het noorderlicht een keer te zien. Er zijn talloze reisorganisaties die je er naar toe willen brengen. Of je het dan ook te zien krijgt is nooit een garantie. Noorderlicht zien kan erg lastig zijn, want dat hangt af van het weer, het reisschema, het seizoen, en heel belangrijk, de activiteit van de zon. Maar in elk geval heb je dan een mooie reis gehad 🙂 Noorderlicht heeft de voorkeur voor het voor- of najaar, en juist minder in de winter, ookal is het dan het donkerst. In de zomer kun je het niet zien, omdat het dan niet helemaal donker wordt.

Sterrenkids-redacteur Arnold Tukkers heeft een mooi verhaal geschreven over het poollicht wat hij heeft gezien vanuit Nederland. Dat verhaal kun je hier lezen.

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven
× Hoe kan ik je helpen?