Saturnus

Saturnus, het wonder met de ringen, zo mag je deze planeet wel noemen. Misschien wel de mooiste planeet van het Zonnestelsel. Een grote ronde bol met daarom heen een enorm ringen stelsel. Het is een enorme verzameling stenen en ijs die door de aantrekkingskracht van Saturnus bij elkaar worden gehouden. Een fraai plaatje dus! Saturnus is vernoemd naar de Romeinse god van de landbouw.

 

 

De planeet is bijna net zo groot dan Jupiter, en bestaat uit bijna hetzelfde materiaal, veel gassen dus. Deze gassen zijn zo licht dat, als je een enorm zwembad had, Saturnus bleef drijven op het water. Als je met een auto om Saturnus heen kon rijden, was je een half jaar onderweg! Voor de Aarde heb je maar twee weken nodig. In een goede telescoop kun je de ringen van Saturnus zelf zien, inclusief een aantal van z’n manen. Daar heeft hij er trouwens 65 van, hele grote en hele kleine.

 

De ringen van Saturnus.

 

De planeet staat al erg ver van de Zon, namelijke 1427 miljoen kilometer. Een dag duurt er iets meer dan tien uur, en een jaar maar liefst 29,46 aardse jaren. Natuurlijk is het er ook heel erg koud, omdat hij nu eenmaal ver van de Zon afstaat. De temperatuur daalt er soms tot 175 graden onder nul. Je ziet het, Saturnus is een heel bijzondere planeet.

 

De manen van Saturnus. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.

 

Gegevens Saturnus:

  • Diameter: 1120.536 km
  • Lengte van de dag: 10 uur, 32 minuten en 44 seconden
  • Aantal manen: 82
  • Afstand tot de Zon: 1431,607 miljoen km
  • Temperatuur: -180° Celsius

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven
× Hoe kan ik je helpen?