Saturnus

Saturnus, het wonder met de ringen, zo mag je deze  planeet wel noemen. Want het is misschien wel de mooiste planeet van het zonnestelsel. Een grote ronde bol, met daarom heen een enorm ringenstelsel. Als je de ringen van veraf bekijkt lijkt het net een snelweg, dat is het natuurlijk niet. Het is een enorme verzameling stenen en ijs, grote brokken dus, die door de aantrekkingskracht van Saturnus bij elkaar worden gehouden. Een fraai plaatje dus!

De planeet is bijna net zo groot dan Jupiter, en bestaat uit bijna hetzelfde materiaal, veel gassen dus. Deze gassen zijn zo licht dat als je een enorm zwembad had, Saturnus bleef drijven op het water. Als je met een auto om Saturnus heen kon rijden, was je een half jaar onderweg! Voor de Aarde heb je maar twee weken nodig. In een goede telescoop kun je de ringen van Saturnus zelf zien, inclusief een aantal van z’n manen. Daar heeft hij er trouwens 62 van, hele grote en hele kleine.

Titan
Eén van z’n manen is Titan, dit is een van de grootste manen in het Zonnestelsel. Je ziet Titan op de foto hieronder. Saturnus heeft een heleboel manen. Het is altijd moeilijk om te bepalen wat nu precies een maan is. Is een rotsblok van 5 kilometer ook een maan of gewoon een rotsblok?

De planeet staat al erg ver van de Zon, namelijke 1427 miljoen kilometer. Een dag duurt er iets meer dan tien uur, en een jaar maar liefst 29,46 aardse jaren. Dus mocht je op Saturnus wonen (wat niet kan) dan kun je maar drie keer in je leven vuurwerk afsteken. Natuurlijk is het er ook heel erg koud,  -145 °C, omdat hij nu eenmaal ver van de Zon afstaat.

Je ziet het, Saturnus es een heel bijzondere planeet. En mocht je keer in de sterrenwacht in Lattrop komen, dan laten we je hem graag een keer door de telescoop zien. Hij moet dan natuurlijk wel aan de sterrenhemel staan.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email