Venus

Venus, de naam klinkt zo mooi, is in de Griekse mythologie Venus de Godin van de liefde. Hoe anders is het op deze “verschrikkelijke planeet”. Venus is ongeveer net zo groot als de Aarde, ze staat wat dichter bij de Zon, namelijk op een afstand van 108 miljoen kilometer. Wat erg raar is aan deze planeet, is dat een jaar korter duurt dan een dag. Een dag duurt namelijk 243 Aardse dagen en een jaar duurt maar 225 dagen. Dat is erg raar en moeilijk voor te stellen!


Op Venus kan de temperatuur oplopen tot wel 500 graden boven nul! Het is er dus heel erg heet. Wat nog merkwaardiger is, is dat de temperatuur ’s nachts ook zo hoog is. Dat komt omdat Venus altijd in wolken is gehuld. Deze wolken zorgen voor een broeikas- effect, zodat de warmte van de Zon de planeet wel kan bereiken, maar er niet af kan. Ga maar eens in een planten kas staan, dan weet je wel wat ik bedoel! Door die wolken is het ook niet goed mogelijk om op het oppervlak van Venus te kijken, maar daar hebben ze wat op gevonden. Er is een ruimtevaartuig, de Magellan, bij Venus geweest die radarbeelden heeft gemaakt, zo kunnen we toch wat van Venus zien. Het blijkt dat oppervalk van Venus bestaat uit grote bergketens en enorme vlakten. Er zijn ook net als op Aarde continenten, Ishtar Terra en Aphrodite Terra. IshtarTerra is net zo groot als Australië. Kortom: denk maar eerst goed na wanneer iemand je wil meenemen op reis naar Venus!

Berg op Venus.

Op Venus komen erg giftige gassen voor. En als je gaat wandelen op Venus, dan heb je maar heel weinig tijd, binnen enkele minuten ben je zo plat als een dubbeltje. Dat komt omdat de vele wolken enorm op de planeet drukken! Ze drukken je als het ware in elkaar. Ook ruimteschepen die daar eventueel landen hebben daar last van en functioneren dus niet lang.

We komen nog even terug op de wolken die Venus omhullen. Door de wolken die altijd aanwezig zijn weerkaatst het zonlicht wat op de planeet valt erg gemakkelijk. Een groot deel van het zonlicht wordt terug gekaatst de ruimte in. Venus is net een grote reflector! Door deze weerkaatsing van al dat licht is Venus vanaf de Aarde als een super heldere ster te zien. Van alle planeten is Venus aan de sterrenhemel het helderst. Je kunt haar dus gemakkelijk herkennen.

Venus en de Maan aan de avondhemel.

Gegevens Venus:

  • Diameter: 12.104 km
  • Lengte van de dag: 243 dagen
  • Lengte van een jaar: 224 dagen
  • Aantal manen: 0
  • Afstand tot de Zon: 108 miljoen km
  • Temperatuur: 480° Celsius

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven
× Hoe kan ik je helpen?