Venus

Venus is vernoemd naar de Griekse Godin van de liefde. Venus is ongeveer net zo groot als de Aarde. ze staat wat dichter bij de Zon, namelijk op een afstand van 108 miljoen kilometer. Wat erg raar is aan deze planeet, is dat een jaar korter duurt dan een dag. Een dag duurt namelijk 243 Aardse dagen en een jaar duurt maar 225 dagen. Een rondje om de Zon gaat dus sneller dan een rondje om haar eigen as. Wetenschappers weten niet waarom dit zo is.

Op Venus kan de temperatuur oplopen tot wel 450 graden Celsius boven nul! Het is er dus heel erg heet. Wat nog merkwaardiger is, is dat de temperatuur ‘s nachts ook zo hoog is. Dat komt omdat Venus altijd in wolken is gehuld. Deze wolken zorgen voor een broeikas- effect, zodat de warmte van de Zon de planeet wel kan bereiken, maar er niet af kan. Ga maar eens in een planten kas staan, dan krijg je precies het zelfde effect.

Door die wolken is het ook niet goed mogelijk om op het oppervlak van Venus te kijken, maar daar hebben ze wat op gevonden. Er is een ruimtevaartuig, de Magellan, bij Venus geweest die radarbeelden heeft gemaakt. Zo kunnen we toch wat van Venus zien. Het blijkt dat oppervalk van Venus bestaat uit grote bergketens en enorme vlakten. Er zijn ook net als op Aarde continenten, Ishtar Terra en Aphrodite Terra. Ishtar Terra is groter dan Noord Amerika. Op Venus komen ook giftige gassen voor zoals zoutzuur. Die zorgen ervoor dat leven op Venus onmogelijk is. Ook astronauten zullen er nooit rondlopen. De enorme wolken drukken zo zwaar op de planeet dat een mens meteen in elkaar wordt gedrukt.

Ishtar Terra is groter dan Noord Amerika.

 

 

Print Friendly, PDF & Email