Zomertijd en wintertijd

Eind maart wordt de klok weer een uur vooruitgezet. Het is dan zomertijd. Het is dan elke avond een uur extra langer licht. In oktober gaat de tijd weer een uur terug. Waarom is dat eigenlijk? En hoe lang doen we dat al.

In maart gaat de tijd een uur vooruit, in oktober gaat de tijd een uur terug.

 

Men denkt dat de Amerikaanse wetenschapper Benjamin Franklin (1706-1790) voor het eerst nadacht over het verzetten van de tijd. Franklin ging het vooral om de besparing van kaarsen als het in de zomer langer licht zou zijn.

De eerste die met een echt serieus plan kwam voor zomer- en wintertijd was de Engelsman William Willett (1856 – 1915). Hij bedacht een plan om in de lente de klok vier zondag achter elkaar twintig minuten vooruit te zetten. In september ging de tijd dan weer terug.

1ste Wereldoorlog
De Duitsers voerden tijdens de 1ste Wereldoorlog de zomertijd voor het eerst in om kolen te besparen. Kolen werden toen gebruikt als brandstof. Ook België, Frankrijk en Nederland volgden daarin. Na de 1ste Wereldoorlog ging men weer terug naar de normale tijd.

2e Wereldoorlog
Tijdens de 2e Wereldoorlog ging Nederland op bevel van de Duitsers over op Midden-Europese Tijd. De klok moest één uur en veertig minuten vooruit worden gezet zodat het net zo laat was als in Duitsland. Na de oorlog werd daar geen gebruik meer van gemaakt.

In 1977 werden in Nederland en België de zomer- en wintertijd opnieuw ingevoerd. Dit kwam door de enorme olie schaarste, de beroemde oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het daglicht zou men energie besparen. Tegenwoordig twijfelt men aan het nut van zomer- en wintertijd.

Print Friendly, PDF & Email