Zonsverduistering

Eens in de zoveel tijd kun je aan de hemel een fantastisch schouwspel zien, als je tenminste op de goede plaats bent, een zonsverduistering. Op 11 augustus 1999 was er een zonsverduistering vanuit Nederland te zien. De Zon verdween toen voor een korte tijd achter de Maan. Voor mensen in Nederland bleef er nog een klein stukje van de Zon zichtbaar. Was je echter in bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland, dan verdween de Zon helemaal en werd het zelfs midden op de dag pikke donker.

Maar wat is nu precies een Zonsverduistering?
Een zonsverduistering ontstaan wanneer de Maan precies tussen de Aarde en de Zon in gaat staan, en dus voor de Zon langs gaat. Hij kan de Zon gedeeltelijk of helemaal afdekken. Dit afdekken zie je doordat de Zon achter de Maan schuilgaat. De Maan is natuurlijk veel kleiner dan de Zon, maar omdat hij ook dichterbij staat, lijken ze even groot.


 

Tijdens de totaliteit zie je de Zon als een zwarte schijf aan de hemel, en kun je de atmosfeer van de Zon zien. Dit noemen we de corona. In de corona zie je allerlei rode vlammen. Deze vlammen zijn enorme uitbarstingen op de Zon.

 

Het verloop van een zonsverduistering.

 

Een totale zonsverduistering is heel uniek omdat de plek op de Aarde waar je de eclips kunt zien maar heel smal is. Woon je net buiten die baan, dan zie je maar een gedeeltelijke eclips (zoals in Nederland in 1999) Een totale zonsverduisteringen kun je alleen zien wanneer de maan in exact dezelfde richting staat als de zon, dus op één lijn. Toch is er niet bij elke Nieuwe Maan een zonsverduistering. Dit komt omdat de Maan dan net onder of boven de zon langs gaat. Beweegt de Maan maar iets voor de Zon langs dan krijg je een gedeeltelijk zonsverduistering.

 

De corona van de Zon zoals je die ziet tijdens een totale zonsverduistering.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven
× Hoe kan ik je helpen?