zonsverduistering

Eens in de zoveel tijd kun je aan de hemel een fantastisch schouwspel zien, als je tenminste op de goede plaats bent; een zonsverduistering!  De laatste echt grote zonsverduistering voor Nederland was te zien op 11 augustus 1999. De Zon verdween toen voor 99% achter de Maan. Dit noem je een gedeeltelijke verduistering. Voor mensen in Nederland bleef er nog een klein stukje van de Zon zichtbaar, Was je echter in bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland, dan verdween de Zon helemaal, en werd het zelfs midden op de dag pikke donker. Kijk meer eens naar de foto hiernaast, daar zie je het verloop van die eclips.

Het verloop van een totale zonsverduistering. Bron: Sky and Telescope

Een zonsverduistering ontstaan wanneer de Maan precies tussen de Aarde en de Zon in gaat staan, en dus voor de Zon langs gaat. Hij kan de Zon gedeeltelijk of helemaal afdekken. Dit afdekken zie je doordat de Zon achter de Maan schuil gaat. De Maan is natuurlijk veel kleiner dan de Zon, maar omdat hij ook dichterbij staat, lijken ze even groot. Tijdens de totaliteit zie je de Zon als een zwarte schijf aan de hemel, en kun je de atmosfeer van de Zon zien. Dit noemen we de corona. In de corona zie je allerlei rode vlammen. Deze vlammen zijn enorme uitbarstingen op de Zon.

De Maan schuift voor de Zon langs en dekt de Zon af, een zonsverduistering.

Een totale zonsverduistering is heel uniek, omdat de plek op de Aarde waar je de eclips kunt zien maar heel smal is. Woon je net buiten die baan, dan zie je maar een gedeeltelijke eclips (zoals in Nederland in 1999) Je moet dus op de goede plek zijn, en een heldere hemel hebben.

De volgende totale zonsverduistering die te zien is in Nederland is pas in 2135 in Nederland. In België is dit iets eerder, 2090. In 2027 is er een totale zonsverduistering te zien in Spanje.

Print Friendly, PDF & Email