Zonsverduistering

Eens in de zoveel tijd kun je aan de hemel een fantastisch schouwspel zien, als je tenminste op de goede plaats bent, een zonsverduistering. De Zon verdwijnt dan voor een korte tijd achter de Maan.

Een zonsverduistering ontstaan wanneer de Maan precies tussen de Aarde en de Zon in gaat staan, en dus voor de Zon langs gaat. Hij kan de Zon gedeeltelijk of helemaal afdekken. Dit afdekken zie je doordat de Zon achter de Maan schuil gaat. De Maan is natuurlijk veel kleiner dan de Zon, maar omdat hij ook dichterbij staat, lijken ze even groot. Het kan dus zijn dat de Maan helemaal achter de zon verdwijnt. Dit noemen we een totale zonsverduistering. Blijven we nog een stukje van de Zon zien dan noemen we dit een gedeeltelijke zonsverduistering.

Tijdens de totaliteit zie je de Zon als een zwarte schijf aan de hemel, en kun je de atmosfeer van de Zon zien. Dit noemen we de corona. In de corona zie je allerlei rode vlammen. Deze vlammen zijn enorme uitbarstingen op de Zon.

Het verloop van een zonsverduistering.

 

Een totale zonsverduistering is heel uniek, omdat de plek op de Aarde waar je de eclips kunt zien maar een heel smalle baan is. Woon je net buiten die baan, dan zie je maar een gedeeltelijke eclips (zoals in Nederland in 1999) Je moet dus op de goede plek zijn om een totale zonsverduistering te zien.

De Corona is prachtig te zien tijdens een zonsverduisteringeclipse.

 

Een zonsverduistering kun je alleen zien met goede bescherming voor je ogen, bijvoorbeeld met speciale brilletjes. Alleen als de Zon totaal bedekt is kun je zonder een brilletje kijken. Dit moment duurt echter maar enkele minuten.

Veilig kijken doe je met een eclipsbril.

 

Wil je weten wanneer er weer een zonsverduistering is, kijk dan HIER.

Print Friendly, PDF & Email