Aarde

De aarde en de kleinere maan.

De aarde is de enige planeet in het Zonnestelsel waarop leven is. Dat leven zijn we natuurlijk zelf, de mens. De mens loopt al miljoenen jaren op de aarde rond. De aarde is een planeet waar we zuinig op moeten zijn, we noemen haar niet voor niets “moeder aarde”. Ze is de derde planeet in het zonnestelsel, gerekend vanaf de zon, en is iets groter dan Venus, namelijk 12 756 kilometer in doorsnee. Daarmee is ze echter nog vele malen kleiner dan b.v. de planeet Jupiter, daar past de aarde tien keer naast elkaar in! Ze draait in 23 uur, 56 minuten en 4 seconden om z’n as en in 365 dagen om de Zon.

Je denkt: Huh? Geen 24 uur precies? Nou, daarom hebben we elke vier jaar een schrikkeljaar. Om dat verschil goed te maken. Elke 400 jaar is het trouwens geen schrikkeljaar zoals bijvoorbeeld in het jaar 2000.

De aarde heeft één maan, die in een maand om de aarde draait. Doordat de maan aan de aarde trekt, ontstaan eb en vloed, net zoals een grote magneet trekt de maan het water omhoog. In het midden van de aarde ligt de aardkern, daar omheen de mantel en daarop de aardkost.  Daarboven zit de atmosfeer, met al z’n verschillende lagen, met daarin o.a. de wolken, zuurstof en de ozonlaag.

Tegenwoordig weten we dat de aarde nagenoeg rond is. Vroeger dacht men daar anders over, toen dacht men dat je van de aarde af kon vallen, want ze was zo plat als een pannenkoek! Er zijn nog steeds mensen die geloven dat de aarde plat is en dat er een grote samenwering op de wereld is om dat geheim te houden.

Dat kleine blauwe randje is de atmosfeer van de aarde.
Dat kleine blauwe randje is de atmosfeer van de aarde.

Gegevens aarde:

  • Aantal manen 1
  • Diameter 12 756 km
  • Omtrek 40 075 km
  • Gemiddelde temperatuur 13,85 graden Celsius

 

Meer informatie over de aarde vind je onder andere op Wikipedia. Bekijk ook onze pagina over de maan.

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven
× Hoe kan ik je helpen?