Radioastronomie

Radioastronomie is een wetenschap die hemellichamen bestudeert met radiofrequenties. Je kijkt dus niet naar de sterrenhemel, maar je luistert met enorme antennes. De eerste detectie van radiogolven van een astronomisch object werd gemaakt in de jaren 1930. Karl Jansky vond straling afkomstig van de Melkweg. Later werden andere bronnen van radio-emissie gevonden van sterren en sterrenstelsels. Er werden ook nieuwe objecten ontdekt zoals quasars en pulsars.

De ontdekking van de kosmische achtergrondstraling, een bewijs voor de Big Bang-theorie, werd ook  gemaakt via radioastronomie. Radioastronomie gebeurt met behulp van grote radioantennes. Dit worden radiotelescopen genoemd. Ze worden alleen gebruikt of met meerdere gekoppelde telescopen. Meerdere antennes horen nu eenmaal meer dan één antenne. We spreken van een antenne maar de meeste radiotelescopen zijn enorme schotels.

Eén van de grootste radiotelescopen begint in Nederland. LOFAR (Low-Frequency Array ofwel ‘lage-frequentie telescoop’) is een radiotelescoop die samengesteld is uit duizenden kleine radioantennes. Het begint tussen de Drentse plaatsen Exloo en Buinen en loopt via heel veel antennes naar Duitsland, Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Print Friendly, PDF & Email