Wat is tijd?

Wat is tijd? Dat is moeilijk uit te leggen. Tijd is eigenlijk een aaneenschakeling van momenten. De tijd is er altijd al geweest, en ontstond bij het begin van alles. Het is moeilijk, ik weet het. Tijd kun je wel meten, met een klok, een zonnewijzer, of een zandloper. Maar klopt die tijd wel? Met een horloge kun je tijd meten. Met een zonnewijzer kun je de tijd meten.

 

Een horloge.

 

Tijd meten?
Vroeger probeerde men de tijd te meten aan de hand van de stand van bijvoorbeeld de Zon en de sterren. De beweging van de Zon langs de hemel geeft ons al een tijd, de zonnetijd. Rond het middaguur staat de Zon op haar hoogste punt in het zuiden, en we weten dat het dan midden op de dag is. Je hebt dan al een tijdstip gemeten. Zet nu maar eens een stokje in de grond, en je krijgt een schaduw. Markeer het punt waar de schaduw valt om 12.00 uur met een teken, en je hebt al een klok. Doe dit elk uur weer, en je hebt een echte zonnewijzer.

 

Zonnewijzer met een stok.

 

24 uur?
De Aarde draait om zijn eigen as, en daarom zien we de sterren langs de hemel gaan. De Aarde draait van rechts naar links, en de Zon komt daarom op in het oosten en gaat onder in het westen. De Aarde draait in 24 uur om zijn eigen as, en daarom hebben we een 24 uurs tijd verdeling. Maar………dit klopt niet helemaal. De Aarde draait namelijk in 23 uren, 56 minuten en 4,1 seconden. We missen dus elke dag bijna vier minuten! waar blijven die?

Schrikkeljaar
De Aarde draait in 365 dagen, 5 uren, 48 minuten en 45,1814 seconden om de zon. Dus niet precies in 365 dagen! Als we ons niks van het verschil aantrekken en een jaar op 365 dagen afronden, dan komen we na vier jaar bijna een dag te kort. Eens in de vier jaar komt er dus een extra dag bij, de schrikkeldag op 29 februari.

Tijdzones
Dwars door Engeland loopt een denkbeeldige lijn. Dit is de lijn die de Greenwich tijd aangeeft. De Aarde is namelijk verdeeld in 24 tijdzones, die allemaal een verschil van één uur hebben. Ze beginnen met tellen in Engeland. Het verschil met Nederland is 1 uur. Is het in Nederland 10.00 uur, dan is het in Engeland 9.00 uur. In Beijing (China) is het dan 8 uur later dan in Engeland, dus is het daar 5 uur in de middag. In Argentinië is het weer een stuk vroeger, namelijk 5 uur. Daar is het dan 4.00 uur in de nacht.. Snap je het nog. Op deze website kun je alle tijdzones zien.

 

Tijdzones

Jetlag
Als je in een vliegtuig zit, naar bijvoorbeeld China, en je vertrekt om 12.00 uur Nederlandse tijd, dan doe je daar ongeveer 10 uur over. Je zou dus om 10 uur ’s avonds moeten aankomen, maar je gaat door een aantal tijdzones, en komt daarom aan om 3 uur ’s middags! Je mist dus een aantal uren. Voor jou is het dan al 10 uur ’s avonds, maar de Chinese tijd is 3 uur ’s middags. Daarom ben je ’s middags al moe, en wil je naar bed. Dit noemen we een jetlag. Vlieg je nu naar Amerika dan is het precies andersom.

Kun je reizen in de tijd?
Kun je reizen in de tijd. Heel veel wetenschappers, waaronder de wereldberoemde Stephan Hawking, denken van niet. Maar heel veel denken van wel. Wat is er aan de hand? Ik zal het proberen uit te leggen.Het licht heeft een snelheid van 300.000 km per seconde. Stel je eens voor je zit in een raket die sneller gaat dan het licht, dan haal je dus het licht in. Men denkt dan dat jouw biologische klok, de klok die dus eigenlijk in je lichaam zit, langzamer gaat lopen ten opzichte van de klokken op Aarde. Alles in de raket gaat dan langzamer. En omdat je dan het licht inhaalt, haal je ook de tijd in, en reis je in de tijd. Snap je het nog? Als je een tweeling broer of zus hebt die achter blijft op Aarde, zal die bij je terugkomst veel ouder zijn dan jij!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven
× Hoe kan ik je helpen?