Zon

De Zon is de ster die het dichtst bij de Aarde staat. Nou ja dichtbij, altijd nog ongeveer 150 miljoen kilometer. Het licht van de Zon reist met een snelheid van 300.000 kilometer naar de Aarde en is dan ongeveer 7 minuten onderweg voordat wij het zien. Stel je eens voor dat je een lichtknop hebt en je kunt de Zon ‘uit’ doen, dan zie je pas na 7 minuten dat de Zon inderdaad uit gaat, krankzinnig toch! En natuurlijk duurt het dan weer 7 minuten voordat  hij weer aangaat. De dichtstbijzijnde ster na de Zon is Proxima Centauri, het licht van deze ster is al bijna 5 jaar onderweg, en dat nog steeds met die enorme snelheid van 300.000 km per seconde!

De Zon is een enorme gasbol. Door kernfusie (da’s een moeilijk woord), wordt waterstof omgezet in helium, en zien we dus een gloeiende gasbol. De vlam die je ziet is een enorme uitbarsting op de Zon. De Aarde past 1.3 miljoen keer in de Zon. Er zijn echter ook sterren die wel 500 keer groter zijn dan de Zon.

Zoek de Zon! Klik op het plaatje voor een groter formaat.

Op het plaatje hieronder zie zonnevlekken. Dit zijn koude plekken op de Zon en ze zijn net zo groot als de Aarde. Koud is een raar begrip, omdat het er altijd nog 5000 graden heet is. De atmosfeer van de Zon lijkt op een pannetje water dat kookt, je ziet het borrelen! In het centrum van de Zon is het maar liefst 15 miljoen graden heet! Een vierkante centimeter van het oppervlak van de Zon geeft net zoveel warmte als 60 lampen van 100 watt, oftewel 6000 watt.

Zonnevlekken


De kleur van de Zon en andere sterren
Heb je wel eens goed op een heldere avond naar de sterren gekeken? Met een verrekijker gaat dat nog beter. Let op dat je met een verrekijker niet naar de Zon kijkt, je kunt dan blind worden! Als je goed kijkt dan zie je dat sterren verschillende kleuren hebben. De kleur zegt iets over de temperatuur, net als bij een kaarsvlam. Die heeft ook verschillende kleuren en temperaturen.


Tenslotte

De Zon is natuurlijk onmisbaar voor al het leven op Aarde, zonder de Zon was er geen leven op Aarde mogelijk. De Zon zorgt ervoor dat we kunnen genieten van de zomer, dat de planten en dieren groeien en dat we soms kunnen genieten van een regenboog. Wat dat is? Probeer zelf maar eens om een regenboog te maken. Spuit met een tuinslang of plantenspuit van de Zon af  (je staat dus met je rug naar de Zon), je ziet nu een regenboog. Het licht van de Zon breekt in het water, en je ziet de echte kleur van het zonlicht.

Print Friendly, PDF & Email