Zon

De Zon is de ster die het dichtst bij de Aarde staat op een afstand van 150 miljoen kilometer. Het licht van de Zon reist met een snelheid van 300.000 kilometer naar de Aarde en is dan ongeveer 7 minuten onderweg voordat wij het zien. Stel je eens voor dat je een lichtknop hebt en je kunt de Zon ‘uit’ doen, dan zie je pas na 7 minuten dat de Zon inderdaad uit gaat, krankzinnig toch! En natuurlijk duurt het dan weer 7 minuten voordat  hij weer aangaat. De dichtstbijzijnde ster na de Zon is Proxima Centauri, het licht van deze ster is al bijna 5 jaar onderweg, en dat nog steeds met die enorme snelheid van 300.000 km per seconde! De Zon maakt deel uit van een enorm sterrenstelsel met 200 miljard sterren, onze Melkweg.

De Zon maakt deel uit van een sterrenstelsel, de Melkweg. De Melkweg lijkt op de Andromedanevel, ook een sterrenstelsel. de Andromedanevel zie je op deze foto.

De Zon is een enorme gasbol. Door kernfusie wordt waterstof omgezet in helium, en zien we dus een gloeiende gasbol. Er Aarde past 1.3 miljoen keer in de Zon. Dat is heel erg veel. Maar er zijn nog grotere sterren, die zijn maar liefst 1000 keer groter dan de Zon.

De Zon zou is 4,5 miljard jaar geleden ontstaan door het samentrekken van een gasnevel.  De temperatuur in het centrum van de Zon werd zo hoog dat er kernreacties plaatsavonden en de Zon begon te gloeien. Een ster was geboren.

De Zon met een enorme zonnevlam. Dit zijn uitbarstingen op de Zon.

Zonnevlekken zijn koude plekken op de Zon en ze kunnen net zo groot zijn als de Aarde. Koud is een raar begrip, omdat het er altijd nog 5000 graden heet is. De atmosfeer van de Zon lijkt op een pannetje water dat kookt, je ziet het borrelen! Van het binnenste uit borrelen gassen omhoog. Die zie je dan weer als zonnevlekken. In het centrum van de Zon is het maar liefst 15 miljoen graden heet! Een vierkant centimeter van het oppervlak van de Zon geeft net zoveel warmte als 60 lampen van 100 watt, oftewel 6000 watt.

Zonnevlekken

De Zon is natuurlijk onmisbaar voor al het leven op Aarde, zonder de Zon was er geen  leven op Aarde mogelijk. De Zon zorgt ervoor dat we kunnen genieten van de zomer, dat de planten en dieren groeien en dat we soms kunnen genieten van een regenboog. Wat dat is? Probeer zelf maar eens om een regenboog te maken. Spuit met een tuinslang of plantenspuit van de Zon af (je staat dus met je rug naar de Zon), je ziet nu een regenboog. Het licht van de Zon breekt in het water, en je ziet de echte kleur van het zonlicht.

 

 

Print Friendly, PDF & Email