Zon

De Zon is de ster die het dichtst bij de Aarde staat op een afstand van 150 miljoen kilometer. Het licht van de Zon reist met een snelheid van 300.000 kilometer naar de Aarde en is dan ongeveer 7 minuten onderweg voordat wij het zien. De dichtstbijzijnde ster na de Zon is Proxima Centauri, het licht van deze ster is al bijna 5 jaar onderweg!

De Zon is een enorme gasbol. Door kernfusie (da’s een moeilijk woord), wordt waterstof omgezet in helium, en zien we een gloeiende gasbol. De Aarde past wel 1.3 miljoen keer in de Zon! De Zon is dus erg groot. Er zijn echter ook sterren die wel 500 keer groter zijn dan de Zon.

Zonnevlekken zijn koelere plekken op de Zon en ze zijn meestal veel groter dan de Aarde. De temperatuur in zo’n zonnevlek is 5000 graden. De atmosfeer van de Zon lijkt op een pannetje water dat kookt, je ziet het borrelen!

Zonnevlekken

 

In het centrum van de Zon is het maar liefst 15 miljoen graden heet! Een vierkant centimeter van het oppervlak van de Zon geeft net zoveel warmte als 60 lampen van 100 watt, oftewel 6000 watt. De Zon is natuurlijk onmisbaar voor al het leven op Aarde, zonder de Zon was er geen leven op Aarde mogelijk. De Zon zorgt ervoor dat we kunnen genieten van de zomer, dat de planten en dieren groeien.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven
× Hoe kan ik je helpen?