Hoe kijk je veilig naar de Zon?

We weten allemaal dat je nooit rechtstreeks naar de Zon moet kijken. Dit kan je je ogen erg beschadigen en je kunt zelfs blind worden. In dit artikel lees je wat je WEL kunt doen om veilig naar de Zon te kijken en wat je vooral NIET moet doen. Wat je niet moet doen! Kijk nooit rechtstreeks naar de Zon zonder een veilig filter om je ogen te beschermen.

Gebruik ook geen:

→ Zonnebrillen

→ Polaroidfilters

→ Laskap / lasglas (er is een uitzondering, die lees je verderop)

→ Belichte kleurenfilm

→ Filters voor fotografie

Wat je wel kunt doen!

Naar de Zon kijken met een veilige zonnetelescoop.
Als je een telescoop hebt, heb je een zonnefilter nodig om op een veilige manier naar de Zon te kijken. Gebruik geen filter op het oculairuiteinde van je telescoop. Bij sommige telescopen krijg je dit soort filters erbij, niet gebruiken dus!

Op deze telescoop zie je het zonnefilter duidelijk zitten.


Zonsverduisteringbril / eclipsbril.

Je kunt deze online of bij elke sterrenwacht vinden. Dit is de meest handige en goedkope manier om veilig naar de Zon te kijken.

Met een eclipsbril kun je veilig naar de Zon kijken.

Lasglas, nr. 14 of donkerder.
Zorg ervoor dat het # 14 of donkerder is. Het mooie van laserglas is dat je direct naar de zon kunt kijken. Bovendien is laserglas iets duurzamer dan een eclipsbril.

Kijk online.
Als er een zonsverduistering is kun je via speciale websites live uitzendingen volgen. Vooral handig als de zonsverduistering in jouw land niet te zien is of als het bewolkt is. Wil je weten waar er live uitzendingen zijn dan voldoet het om via Google te gaan zoeken, je zult ze meteen vinden.

 

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven
× Hoe kan ik je helpen?