Jupiter is de grootse planeet in ons zonnestelsel. Net als Saturnus, Uranus en Neptunus is het een gasplaneet. Jupiter is driehonderd keer zo groot als de aarde. Op Venus na is hij de helderste planeet aan de hemel, dat wil niet zeggen dat hij net zo dichtbij staat, integendeel. De afstand van Jupiter tot de zon is al 815 miljoen kilometer. Meer dan vijf keer de afstand van de aarde tot de zon!
De grote rode vlek
Wat opvalt aan Jupiter is z’n grote rode vlek (midden onder op het plaatje). Zelfs met een kleine telescoop is de grote rode vlek al te zien.Jupiter zit vol met dit soort vlekken. Dat komt omdat Jupiter een atmosfeer heeft die bestaat uit allerlei gassen zoals methaan en waterstof. Doordat het verschrikkelijk waait op de planeet, ontstaan er wervelingen en stormen, deze wervelingen zijn goed te zien op de foto’s.
De vier grote manen
Met een verrekijker kun je al vier van z’n maantje zien: Io, Ganymedes, Gallisto en Europa. De eerste die deze manen met een telescoop zag was de Italiaan Galileo Galilei in het jaar 1610. In totaal heeft Jupiter 67 manen.
Gegevens Jupiter:
- Diameter: 139.822 km
- Lengte van de dag: 0 d 9 u 56 m
- Aantal manen: 79
- Afstand tot de Zon: 778.500.000 km
- Temperatuur: -145° Celsius
Meer informatie vind je onder andere op Wikipedia.