Planetoïden

Grote stenen en kleine stenen, oftewel de asteroïden of planetoïden. (kan allebei) Planetoïden, we noemen ze ook wel asteroïden, zijn enorme rotsblokken die in een baan rond de Zon zweven. Er zijn er inmiddels meer dan 300.000 ontdekt. De meeste kun je vinden tussen de banen van Mars en Jupiter. Je hebt kleine en grote planetoïden. De grootste is ongeveer 1000 kilometer, de kleinste maar enkele meters in doorsnede.

Elk jaar worden er wel nieuwe planetoïden ontdekt. De planetoïden krijgen dan de naam van een beroemde wetenschapper, sporter, artiest of van b.v. een bekende amateur astronoom. Zo kreeg in 2000 de planetoïde 9490 de naam van de oprichter van de Cosmos sterrenwacht in Lattrop, Hennie Gosemeijer. Ook de oprichter van het KNMI Buys Ballot kreeg die eer. In het gebouw waar het KNMI ooit is begonnen zit nu de Sonnenborgh sterrenwacht in Utrecht.

De grootste planetoïden. Kun jij de planetoïde Anne Frank vinden? Klik op de foto voor een groter formaat.

Planetoïden kun je bijna niet met het blote oog zien, alleen met een telescoop, al zie je dan nog maar een ‘sterretje’. Je kunt ze herkennen doordat ze tussen de sterren door bewegen. Je hebt ook nog een heleboel planetoïden die in dezelfde baan bewegen als Jupiter, de Trojanen (zoals we ze noemen) kunnen soms dicht in de buurt van de Aarde komen, maar altijd nog zo ver weg dat ze niet op de Aarde storten!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Terug naar boven
× Hoe kan ik je helpen?