Dwergplaneten

Vroeger waren er negen planeten: Aarde, Mars, Mercurius, Venus, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. Pluto was vroeger ook een planeet. Tot 2006! Pluto wordt geen planeet meer genoemd, maar een dwergplaneet.

Maar wat is een dwergplaneet? Dat is lastig uit te leggen. We gebruiken hiervoor de regels van de IAU (Internationale Astronomische Unie).

Dwergplaneten zijn objecten die:

1. In een baan rond de Zon draaien en geen energie produceren door kernfusie (in tegenstelling tot sterren).

2. Genoeg massa hebben zodat ze door hun eigen zwaartekracht bolvormig geworden zijn en dus in hydrostatisch evenwicht zijn (in tegenstelling tot kleinere planetoïden).

3. Hun baan niet vrijgemaakt (schoongeveegd) hebben van andere objecten.

4. Geen satelliet zijn.

Zo daar heb je wat aan. Niet echt dus. Ik zal het wat eenvoudiger uitleggen. Een dwergplaneet is kleine planeet. Dwergplaneten zijn kleine planeten die om de Zon draaien. Een dwergplaneet heeft te weinig aantrekkingskracht om andere dingen die bij hem in de buurt zweeft aan te trekken. Een dwergplaneet moet wel de vorm van een bol hebben.

De eerste vijf erkende dwergplaneten zijn Ceres, Pluto, Eris, Makemake en Haumea. Men denkt dat er nog honderden andere dwergplaneten zijn.

De bekendste dwerrgplaneten.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email