Poollicht

Als je ooit het poollicht hebt gezien, dan zul je dit niet snel vergeten. Het poollicht (of noorderlicht, of aurora borealis) begint vaak heel rustig als een zwakke gloed aan de horizon. Maar als je geluk hebt ontwikkelt zich dan een prachtig kleurenspel. Het poollicht is dan te zien van oost naar west aan de sterrenhemel, tot soms ver boven je. Helaas is het vanuit Nederland niet vaak te zien. Maar het is zeker mogelijk om het vanuit Nederland wel te zien.

Hoe ontstaat het?
Kijken we naar de Zon, dan weten we dat de Zon af en toe erg actief is, je ziet dan b.v. meer zonnevlekken. Er zijn dan ook meer zonnevlammen.  Zonnevlammen kunnen van de Zon ontsnappen en verdwijnen dan met een grote snelheid de ruimte in. Dit noemen we de zonnewind. Het kan dan zijn dat deze deeltjes de Aarde tegenkomen en dan worden ze aangetrokken door het magnetisch veld van de Aarde. Als een geweldige waterdruppel omgeeft het magnetisch veld van de Aarde onze planeet. Dit magnetisch veld is het sterkst bij de noord en de zuidpool. Door de botsing van de deeltjes van de Zon en de Aardse atmosfeer wordt het poollicht zichtbaar (zoals in een tl buis).

Het poollicht kan er verschillend uit zien, en verschillende kleuren hebben. Als je het in Nederland te zien krijgt, heb je echt geluk.

Wil je meer weten over het poollicht, surf dan naar: www.poollicht.be

Op de Lofoten is zelfs een poollichtcentrum. De kans dat je daar poollicht ziet is redelijk groot: www.polarlightcenter.com

Een verzameling prachtige poollicht foto’s kun je hier vinden http://alexconu.com/northern-lights/

Print Friendly, PDF & Email