Uranus staat zover weg, dat je de planeet niet met het blote oog kunt zien! Hij is dan ook pas in 1781 ontdekt, met behulp van een telescoop, door William Herschel. In een telescoop ziet de planeet er een beetje blauw – groen uit. Dit komt doordat de planeet uit gassen (o.a. methaan en helium) bestaat die vooral groen licht uitstralen. De planeet is 4 keer groter dan de Aarde. Omdat hij zover van de Zon af staat kan het er wel 200 graden vriezen! Een dag duurt ongeveer 17 uur, en een rondje om een zon (het Uranus jaar) duurt 84 jaar.
Kijk nu eens goed naar het plaatje hieronder, valt je dan iets op? Links zie je de planeet, en rechts weer dezelfde planeet maar nu met kleuren. Je kijkt namelijk bij de planeet niet op de evenaar maar op de noordpool! Dat wil dus zeggen dat Uranus op z’n kant ligt, en niet zoals alle planeten rechtop. Hoe kan dat nou? We denken dat de planeet een botsing heeft gehad met een groot object (een komeet of meteoroïde). En net zoals jij omvalt als je een duw krijgt, is de planeet dus ook ‘omgevallen’, hij ligt op z’n kant.
Ook Uranus heeft ringen, al zijn ze vanaf de Aarde onzichtbaar. Deze zijn ontdekt door het ruimteschip de Voyager in 1977, die o.a. langs Uranus vloog. De planeet heeft een aantal manen, zoals Miranda. Miranda is net een legpuzzel. We denken dat ook deze maan een dreun heeft gehad, misschien wel in dezelfde tijd als Uranus. Door deze dreun viel Miranda uit elkaar, en die stukjes kwamen heel langzaam weer bij elkaar, daarom ziet Miranda eruit als een puzzel.
Gegevens Uranus:
- Diameter: 51.118 km
- Lengte van de dag: 17 uur, 14 minuten
- Aantal manen: 27
- Afstand tot de Zon: 2,86 miljard km
- Temperatuur: -214° Celsius