Uranus

Uranus staat zover weg, dat je de planeet niet met het blote oog kunt zien! Hij is dan ook pas in 1781 ontdekt, met behulp van een telescoop door William Herschel. In een telescoop ziet de planeet er een beetje blauw – groen uit. Dit komt doordat deze planeet uit gassen (o.a. methaan en helium) bestaat die vooral groen licht uitstralen. De planeet is erg groot, wel niet zo groot als b.v. Jupiter, maar altijd nog 51000 km. Ongeveer 4 keer groter dan de Aarde. Omdat hij zover van de Zon af staat kan het er wel 200 graden vriezen! Een dag duurt ongeveer 17 uur, en om een rondje om een zon (het Uranus jaar) doet de planeet 84 jaar.


Kijk nu eens goed naar het plaatje hierboven, valt je dan iets op? Links zie je de planeet, en rechts weer dezelfde planeet maar nu met kleuren. Je kijkt namelijk bij de planeet niet op de evenaar maar op de noordpool! Dat wil dus zeggen dat Uranus op z’n kant ligt, en niet zoals alle planeten rechtop staat. Hoe kan dat nou? We denken dat de planeet een botsing heeft gehad met een groot object (een komeet of meteoroïde). En net zoals jij omvalt als je een duw krijgt, is de planeet dus ook ‘omgevallen’, hij ligt op z’n kant.

Prachtige Voyager foto van Uranus.

Wat ook leuk is om te weten is dat ook Uranus ringen heeft, al zijn ze vanaf de Aarde onzichtbaar. Deze zijn ontdekt door het ruimteschip de Voyager in 1977, die o.a. langs Uranus vloog en daar de prachtige foto’s maakte die je hierboven ziet.

Miranda

De planeet heeft een aantal manen, zoals Miranda. Miranda is net een legpuzzel. We denken dat ook deze maan een dreun heeft gehad, misschien wel in dezelfde tijd als Uranus. Door deze dreun viel Miranda uit elkaar, en die stukjes kwamen heel langzaam weer bij elkaar, daarom ziet Miranda eruit als een puzzel.

 

 

Print Friendly, PDF & Email